lunes, 5 de noviembre de 2012

Turisme



Què podem veure?

Abrera és una vila rica i diversa en cultura i tradicions.
Podeu gaudir d’una visita al patrimoni del municipi: l’església de Sant Pere, un dels exemples de romànic més ben conservat del Baix Llobregat, el castell de Voltrera o l’ermita de Sant Hilari. Abrera també està envoltada per un corredor verd, com és el Torrent Gran, la Riera del Morral del Molí i un altre indret per passejar és la vora del riu Llobregat. 




On mengem?

La oferta gastronòmica local és molt abundant. Al centre de la vila hi trobareu restaurants amb propostes típiques d’Abrera. Si voleu una cuina de mercat també podreu trobar un lloc que us satisfaci, tant al centre com a barris més allunyats del nucli urbà.




 On dormim?

La única oferta d’allotjament es troba al centre del municipi, ben a prop de l’Ajuntament. És un apart-hotel. Podeu informar-vos un cop sigueu a Abrera.




 Rutes a peu
   
·       

Constitució del poble: creació d’entitats, associacions i edificis municipals.



El volum de gent nouvinguda va suposar noves iniciatives i la creació de nous espais, serveis i infrastructures.


  • L'any 1976 es crea l'Esplai, la primera entitat del poble.

  • Al 1980 es municipalitza el cementiri parroquial.
  • L'any 1981 es construeix la plaça “Pau Casals” i es crea el Centre Excursionista d'Abrera (ADA). 

  • Al 1982 s'edifica la nova escola de primària “CEIP Francesc Platón Sartí” i “el Casal” de Santa Maria de Vilalba. També s'inicia la publicació del Butlletí Municipal d'Informació.
  • L'any 1983 es reforma la Sala Municipal i es cobreix el Torrentet.
  • L'any 1985 es posa en funcionament l'emissora municipal Ràdio Abrera i durant
  • Al 1986 s'aixeca el nou Casal d'Avis.
  • L'any 1988 es construeixen la Biblioteca Josep Roca i Bros i el nou cementiri municipal.
  • Al 1990 es posa en marxa el consultori mèdic i l'equip de Serveis Socials; Abrera comença a ser considerada una vila, pel fet de superar els 5.000 habitants.
  • L'any 1991 es crea la bandera local, s'edifica la nova casa de la vila, s'amplien les piscines, i comença a funcionar el servei d'informació juvenil. 

  • Al 1992 es posa en funcionament la SEAT, al nou polígon Sant Ermengol.
  • Al 1996 “Abrera Revista Informativa” es comença a publicar per Internet



  • Al 1998 s'inaugura l'Hotel d'Entitats i obre les seves portes el Montserrat Centre Abrera, un espai d'oci i de comerç a les afores del nucli urbà.
  • Durant l'any 2000 es consoliden els projectes d'una nova ampliació del Casal d'Avis, la creació d'una escola bressol municipal i es construeix la Casa de Cultura, on es situa la biblioteca municipal.


  •  Al 2008 es crea el Casal de Joves on es traslladen el Centre Obert i L’escola de música. Per primer cop els joves del poble tenen un lloc de reunió, allà estarà el Punt d’Informació Juvenil, una sala d’estudis i espais que cediran als joves per fer tallers i diferents activitats. A més té un auditori on es fan concerts, actuacions i audicions.
  • A l’any 2009 Construeixen el Mercat Municipal d’Abrera” on agruparà la majoria  de botigues del poble (fruiteria, peixateria, carnisseria, forn...), tindrà 2 plantes amb pàrking, i en una d’aquestes a més estarà el servei de “Promoció econòmica” de l’ajuntament i al subterrani es troba el Mercadona.

La història del poble



A l’època romana es on apareix el primer poblament d’Abrera, només hi havia unes cases de camp romanes, les “villae romanae”. Una d’elles estava on ara esta l’ermita de Sant Hilari i l’altra a l’esquerra del riu Llobregat, la que es va anomenar Vilalba i dóna nom al actual barri de “Santa Maria de Vilalba” 

El castell de Voltrera, va ser aixecat a sobre un petit turó de 218 m a la Serra d'en Ribes, a prop de l'antiga Vilalba, aquest va donar lloc a un territori feudal conegut com “La quadra de Vilalba”, que s'integraria a la baronia de Castellvell i a la parròquia d'Abrera. El terme de Voltrera és documentat el 966, i del castell no es va disposar de documentació fins al 1041.    


Quan els perills d'atacs es van allunyar del poble, va néixer l'Abrera actual, amb l'edificació de la nova església romànica de Sant Pere, cap al 1110 que es van agrupar algunes cases al peu del camí de Montserrat. Que seríen els actuals carrers de “Avinguda de la Generalitat” i “Passeig de l'Església”.




Cap als segles XV i XVI es va formar el carrer Major (l'únic que hi havia) al llarg del "camí ral" de Barcelona a Lleida i Saragossa.
Al segle XIX es van formar nous barris: la Font, el Rebato (1830), les Mates, el Suro i Can Torres.
Al 1887 la plaga de la fil·loxera va destruir la major part de la vinya, de la qual vivia gairebé tot el poble. Pràcticament fins aleshores es produïa blat, oli i vi. El cultiu de la fruita no s'introdueix fins a finals del segle XIX.  

A finals dels anys 50 i durant els 60 va començar la industrialització i amb aquesta la immigració. Com a conseqüència van aparèixer nous barris: Sant Hilari (1958), la Florida (1964), el barri dels pisos (1967), les urbanitzacions les Carpes (1962), Ca n'Amat (1966), Sant Miquel (1967) i Can Vilalba (1976).



Abrera va passar de tenir una població de 805 hab. en el 1965 a tenir  2.857hab. al 1975. Va augmentar només en 10 anys gairebé 1000 habitants.
El municipi està en continu creixement, tant per l’eixamplament de la vila com per la consolidació de les urbanitzacions, que ja no són només segones residències.: Al 1996  (7.000hab) al 2000 (8.255hab) i al 2010 (11.500hab)